9-3-2015: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικού Ραδιοφώνου «Κάν΄το να ακουστεί»

Τον Μάρτιο του 2015, 4 μαθητές του σχολείου μας πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου «Κάντο να ακουστεί».

radio F1

Το σχολικό έτος 2014-15 πραγματοποιήθηκαν 339 πανελλαδικές συμμετοχές στο διαγωνισμό αυτό (πηγή: http://europeanschoolradio.eu/participants).

Από τις συμμετοχές που προαναφέραμε, το 3ο ΓΕΛ Πειραιά ήταν το μοναδικό ΓΕΛ από την περιοχή του Πειραιά που έλαβε μέρος σε αυτό το νεοσύστατο διαγωνισμό.

Το γεγονός αυτό, το ότι οι μαθητές μας υπήρξαν οι «πρωτοπόροι» μαθητές από ΓΕΛ του Πειραιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αυτό, μας κάνει πολύ χαρούμενους για αυτούς, για τη δημιουργικότητα τους και τις πρωτοβουλίες τους.

Τον πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικού ραδιοφώνου ?Κάντο ν? ακουστεί!? συνδιοργάνωσαν:

? το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και

radio F2

? η Επιστημονική Εταιρία ?European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο?.

radio F3

Οι 2 αυτοί φορείς παράλληλα με το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν και το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

radio F4

Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι ο εγγραμματισμός των μαθητών στα μέσα επικοινωνίας (media literacy) και συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο. Ειδικότεροι στόχοι είναι οι μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά παράγοντας ραδιοφωνικές εκπομπές, να κατανοήσουν το χώρο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ και να προβληματιστούν σχετικά με την λειτουργία των κοινωνικών δικτύων (social media).

Πιο αναλυτικά οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό και το φεστιβάλ πετυχαίνουν:

  • να γνωριστούν με άλλους μαθητές ? παραγωγούς και να αναπτύξουν συνεργασίες
  • να επικοινωνήσουν με έμπειρους επαγγελματίες των ΜΜΕ
  • να γνωρίσουν το χώρο της επικοινωνίας και των μέσων
  • να προβληματιστούν σχετικά με τη διάχυση της πληροφορίας και να αναπτύξουν κριτική σκέψη
  • να προβληματιστούν σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων ως «χορηγοί» περιεχομένου και να μάθουν για τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση
  • να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την κοινή παραγωγή ραδιοφωνικών προϊόντων με άλλες μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες
  • να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές ίδιας ή άλλης ηλικιακής ομάδας από όλη τη χώρα
  • να αναδείξουν τη δυναμική της σχολικής κοινότητας και να δημιουργήσουν κοινά ραδιοφωνικά προγράμματα από απόσταση αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα.

radio F5

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται με εργαστήρια (workshops), συζητήσεις (discussion panels), παρουσίαση δράσεων των ραδιοφωνικών ομάδων (posters), το διαγωνισμό για την παραγωγή ηχητικού υλικού και μουσική συναυλία.

radio F6

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλούνται:

  • να παρουσιάσουν την εργασία τους σε Poster ή/και ηλεκτρονικά
  • να έχουν παράλληλες, αλλά και κοινές με άλλες ραδιοφωνικές ομάδες δράσεις για την παραγωγή εκπομπών, με την υποστήριξη επαγγελματιών τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε τεχνικό επίπεδο
  • να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio (www.europeanschoolradio.eu)
  • να μετέχουν με παρεμβάσεις στο φόρουμ της εκδήλωσης.

radio F7

Το σχολείο μας πήρε μέρος με το ραδιοφωνικό μήνυμα «Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας του 3ου ΓΕΛ Πειραιά».

Θέμα του spot ήταν η ραδιοφωνική ενημέρωση για την 1η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, με τίτλο «Μια εικόνα χίλιες λέξεις», που πραγματοποίησε το 3ο ΓΕΛ Πειραιά στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά το Μάρτιο του 2015.

radio F8

Οι 4 μαθητές του σχολείου μας (της B? Λυκείου) που συμμετείχαν στη δημιουργία του ραδιοφωνικού σποτ ήταν (σε αλφαβητική σειρά) οι:

  • Αλεξανδρή Στέλλα
  • Γιαννακόπουλος Δημήτρης
  • Καραβίδα Χριστίνα
  • Μπέλσον Σόνυ

Υπεύθυνος καθηγητής για το 3ο ΓΕΛ Πειραιά ήταν ο κ.Χαλικιάς Δημήτριος.

Στα πλαίσια του ραδιοφωνικού διαγωνισμού εκτός από την δημιουργία του ραδιοφωνικού spot οι μαθητές μας πραγματοποίησαν:

? μια εκπαιδευτική επίσκεψη στις 5-3-2015 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπoυ παρακολούθησαν την ομιλία «On Αir - Το ραδιόφωνο σήμερα» της ραδιοφωνικής παραγωγού κ.Μαργαρίτας Μυτιληναίου (για λεπτομέρειες βλέπε το τμήμα της ιστοσελίδας μας «εκπαιδευτικές επισκέψεις»).

radio F9

radio F10

radio F11

? 2 επισκέψεις στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά (Κανάλι 1), στις 28-2-15 και 7-3-15, όπoυ παρακολούθησαν και συμμετείχαν ζωντανά στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ.Κατερίνας Παπαγεωργίου.

radio F12

radio F13

Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά και την κ.Παπαγεωργίου για την όμορφη φιλοξενία που μας παρείχε και στις 2 εκπομπές της.

Ο διαγωνισμός «Καν΄το να ακουστεί» ήταν μια άριστη αφορμή ώστε οι μαθητές μας να γνωρίσουν από κοντά το μοναδικό κόσμο του ραδιοφώνου και τους δίνουμε πολλά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους.

radio F14

Πιστεύουμε ότι για τους μαθητές που συμμετείχαν ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εμπειρία.

radio F15

Πρόσθετες πληροφορίες