1. Πότε πρέπει να γίνονται οι εκλογές στο σχολείο; 

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα στις πρώτες 30 μέρες της σχολικής χρονιάς 

Για το 15-μελές μέσα στις πρώτες 45 μέρες. Οι εκλογές, μάλιστα, προκηρύσσονται με πρωτοβουλία των προηγούμενων 5μελών και 15μελών (εκτός από τους μαθητές που έχουν αποφοιτήσει) και σε συνεννόηση με την Διεύθυνση του σχολείου. 

2. Μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα οι εκλογές 5μελούς και 15μελούς; 

Όχι. Οι εκλογές για τα 5μελή πρέπει να έχουν προηγηθεί γιατί παίζουν διαδικαστικό ρόλο στις εκλογές του 15μελούς. 

3. Μπορούν να γίνουν εκλογές χωρίς να προηγηθεί συζήτηση μεταξύ των μαθητών για τα προβλήματα του σχολείου; 

Όχι. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι εκλογές πρέπει να γίνονται μετά από «πλατύ διάλογο» των μαθητών για τα προβλήματα τους. 

4. Πρόεδρος βγαίνει υποχρεωτικά ο πρώτος μαθητής σε ψήφους; 

Όχι. Όταν βγει το 5-μελές και το 15-μελές, τότε τα μέλη ψηφίζουν μεταξύ τους με φανερή ψηφοφορία και εκλέγουν Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία στο 5-μελές και Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα στο 15-μελές. 

5. Τι αρμοδιότητες έχει το δεκαπενταμελές και το πενταμελές; 

Το 5μελές και το 15μελές μεταφέρουν τα αιτήματα ή παράπονα των μαθητών ενός τμήματος ή του σχολείου αντίστοιχα στον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Καθηγητών. 

Το προεδρείο του 15μελούς συμμετέχει στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (επισκέψεις, εκδρομές, διοργάνωση σχολικών γιορτών κ.ά.) 

Όταν ο σύλλογος των καθηγητών συζητάει για την επιβολή ποινής σε έναν μαθητή, στην συζήτηση συμμετέχει με δικαίωμα λόγου το τριμελές προεδρείο του 15μελους, ο πρόεδρος του τμήματος του μαθητή και φυσικά ο μαθητής που έχει δικαίωμα απολογίας. Οι μαθητές αποχωρούν την ώρα της συζήτησης των καθηγητών για την τελική τους απόφαση. 

Το 5μελές και το 15μελές σε συνεννόηση και με την έγκριση του Διευθυντή και του Συλλόγου Καθηγητών μπορεί να διοργανώνει καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως επιστημονικές συζητήσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και να ιδρύει ομίλους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών (κινηματογραφικός όμιλος, θεατρικός, φωτογραφικός κ.λπ.). Οι συνεδριάσεις αυτών των ομίλων γίνονται εκτός διδακτικών ωρών.

Με πρωτοβουλία του 5μελούς και του 15μελούς μπορούν να εκδίδονται έντυπα (σχολικό περιοδικό, εφημερίδα, ενημερωτικά έντυπα) από τους μαθητές για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους συμμαθητές τους ή και τους άλλους φορείς του σχολείου. Την ευθύνη για τη σύνταξη του περιοδικού ή της εφημερίδας την έχει συντακτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της μαθητικής κοινότητας. Καθηγητής – σύμβουλος, ορίζεται από το σύλλογο των καθηγητών, για τη συμπαράσταση και βοήθεια στην έκδοση των εντύπων. 

6. Μπορεί κάποιος που είναι στο πενταμελές/ δεκαπενταμελές να παραιτηθεί; 

Ναι, μπορεί. Στην περίπτωση αυτή παίρνει τη θέση του κάποιος αναπληρωματικός. Στο 5μελές, αν παραιτηθούν 3 ή περισσότερα μέλη, ξαναγίνονται εκλογές. Για το 15μελές, πρέπει να παραιτηθούν 8 ή περισσότερα μέλη για να ξαναγίνουν εκλογές. 

7. Μπορεί ένα τμήμα να καταργήσει το πενταμελές του και να εκλέξει καινούριο; 

Ναι, αρκεί τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του τμήματος να ζητήσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση για ανάκληση του 5μελούς και νέες εκλογές ίδιο μπορεί να γίνει και με το 15μελές, αρκεί να το ζητήσουν τα 2/3 των μαθητών όλου του σχολείου. 

8. Κάθε πότε μπορούν να συνεδριάζουν το πενταμελές και το δεκαπενταμελές; Κάθε πότε μπορεί να συνεδριάζει ολόκληρο το τμήμα και ολόκληρο το σχολείο; 

Το 5μελές και το 15μελές μπορούν να συνεδριάζουν όποτε θέλουν γιατί συνεδριάζουν εκτός διδακτικών ωρών. 

Η Γενική Συνέλευση όλου του τμήματος γίνεται μια φορά τον μήνα την τελευταία διδακτική ώρα.Η Γενική Συνέλευση όλου του σχολείου γίνεται τρεις φορές τον χρόνο τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες της ημέρας. Μπορούν να γίνουν και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις του τμήματος ή του σχολείου, αλλά εκτός διδακτικών ωρών. Το 5μελές και το 15μελές αντίστοιχα συνεννοούνται με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Καθηγητών μόνο για το ποια μέρα θα γίνει η συνέλευση και όχι για το αν θα γίνουν. 

9. Στις συνελεύσεις μπορούν να είναι παρόντες οι καθηγητές; 

Στις συνελεύσεις του Γυμνασίου πρέπει να είναι παρών ένας καθηγητής για να βοηθάει μόνο σε διαδικαστικά θέματα. 

Έχει δικαίωμα το δεκαπενταμελές να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών; Σε ποιες περιπτώσεις; 

Ναι, σε κάθε περίπτωση που συζητιούνται θέματα που αφορούν τη μαθητική ζωή (αποβολές, εκδρομές, εκδηλώσεις κλπ.) το 15μελές μπορεί να συμμετέχει με δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις. 

Έχουν δικαίωμα τα πενταμελή/ δεκαπενταμελή να μαζεύουν και να κρατάνε χρήματα; 

Δικαίωμα να μαζεύουν χρήματα έχουν μόνο οι Ταμίες των 5-μελών.Το 15-μελές δεν έχει δικαίωμα να κρατάει χρήματα (γι’ αυτό δεν έχει και ταμία).Όταν, για παράδειγμα, γίνεται μια εκδήλωση για την πενταήμερη της Γ΄ Λυκείου, τα χρήματα της εκδήλωσης πρέπει αμέσως μετά την εκδήλωση να μοιράζονται ισόποσα στους ταμίες των τμημάτων της Γ΄. 

10. Είναι υποχρεωμένο το σχολείο να έχει πίνακα ανακοινώσεων για τους μαθητές; 

Αν το ζητήσει το 15μελές, η διεύθυνση του σχολείου πρέπει να παραχωρήσει ένα χώρο σε κεντρικό σημείο του σχολείου για τον πίνακα ανακοινώσεων των μαθητών. 

11. Μπορεί το δεκαπενταμελές να ελέγξει το κυλικείο του σχολείου για τιμές, καθαριότητα κ.λπ.; 

Ναι, είναι μάλιστα και υποχρέωση του 15-μελούς, αλλά και των καθηγητών, να ελέγχουν τη λειτουργία του κυλικείου.

Πρόσθετες πληροφορίες